NORTHERN CHILE

PUNTA ARENAS, MAGELLAN STRAIT, SOUTHERN PATAGONIA

OSORNO VULCAN, PETROHUÉ, LAKE DISTRICT

TATIO GEYSER, ATACAMA, NORTHERN CHILE

CONGUILLIO NATIONALPARK, ARAUCANIA DISTRICT

GRAFFITI, VALPARAÍSO

CHILOÉ ISLAND

FISH AND SEAFOOD, PUNTA ARENAS, SOUTHERN PATAGONIA

QUINCHAO ISLAND, CHILOÉ ISLAND

WOODEN CHURCH, QUINCHAO ISLAND, CHILOE ISLAND

OLD FISHING-PORT, PUERTO MONTT, LAKE DISTRICT

Chile

Chile eksploderede i en folkefest over flere dage, da landet vandt dets første fodboldguld nogensinde. Det var den 4. juli 2015 i de sydamerikanske mesterskaber, Copa América, der som verdens ældste turnering samler Sydamerikas landshold til dyst på grønsværen. Chile vandt efter forlænget spilletid og på straffespark-afgørelse mod Argentina.

De tre ugers fodboldmesterskaber havde vist Sydamerika og resten af verden Chile som en eksemplarisk vært. Et moderne land med moderne stadion og god offentlig trafik til og fra stadion også udenfor hovedstaden Santiago. Et [kt1] sammentømret og logistisk forbundet land. Chile er kommet meget langt siden dets spæde start for to århundreder siden. Alligevel er det først de sidste tre årtier, at Chile for alvor er blevet til den næsten homogene nation fra nord til syd, som det er i dag. Med lange flotte motorveje i den centrale del og velorganiserede landevej, med mere og mere asfalt og mindre og mindre grusvej, i resten af landet. Asfalteringen er symbol på det nye Chile, der vil frem og tror på sig selv. Et Chile der på mange områder hører til Latinamerikas ypperste, selvom landet på lige så mange områder hører til Latinamerikas mest traditionelle og til tider bagstræberiske. Chile er et paradoks. Det kører rent økonomisk og landet moderniseres fra top til tå, og samtidig er der himmelvid forskel på by og land i forhold til kvindefrigørelse, fri abort, sex før ægteskab, hustruvold og alle de små men store værdier, der former og karakteriserer et samfund.

Hovedstaden Santiago har de seneste par år oplevet meget kraftige protester fra studenterbevægelserne, der kræver bedre undervisningsvilkår og et stop for den stadige udhuling af det offentlige uddannelsesvæsen. Det ligner og er en klassekamp mellem den lavere middelklasses krav om fri og gratis offentlig uddannelse og diverse regeringers spareiver for at modernisere Chile endnu mere. Over en bred kam er Chile blevet privatiseret siden demokratiets genindførelse i 1990, og det har skabt nye gnidninger i et forvejen meget traditionsbundet samfund, hvor kontakter og efternavne igennem årtier har været den eneste vej til toppen i samfundet. At undervisningssektoren i sådan et samfund bliver privatiseret får det til at rykke i hele middelklassen og nedefter, fordi det gamle Chile er på vej til at blive udskiftet med det nye Chile. Og dér er socialklasser på papiret ikke så vigtige som før i tiden.

Chile i dag har åbnet portene på vid gab for omverdenen og har en velfungerende økonomi. Der er samtidig tendens til en polarisering, hvor de rigeste som i resten af verden bliver endnu rigere mens særligt den lave middelklasse og arbejderklassen træder vande og ikke for alvor nyder godt af det chilenske økonomiske mirakel. De vigtigste sektorer er, udover den altdominerende minesektor med verdens største kobberproduktion og eksport, turisme, servicesektorer og sektorer som akvakultur med lakseopdræt, frugt i verdenklasse til eksport og tømmerindustri. Det seneste årti har software-industrien oplevet et boom, ligesom chilensk design og kultur generelt er blevet kendt udenfor Chiles og Sydamerikas grænser.

Chile er med andre blevet et land, der er med i den globale malstrøm og stortrives med det. I begyndelsen af 2015 vedtog det chilenske parlament en lov, der tillader civilt ægteskab af personer af samme køn. Det er et syvmileskridt for et tidligere ekstremt konservativt og katolsk land som Chile og symbol på opblødningen. I samme stil er kvindekampen blevet et emne, som politikkerne i dag tør tage op og med i deres valgprogrammer på en måde, der ville have været uhørt for et årti tilbage.

Chile er kommet langt og vil endnu længere. Ambitionen i samfundet mærkes på en vilkårlig hverdag, hvor flid og ærlighed kommer først som noget helt unikt for det chilenske samfund. Ikke for ingenting går Chile for at være Latinamerikas mindst korrupte og landets ordensmagt for at være Latinamerikas mest pletfrie. Selvfølgelig skal disse parametre tages med et gran salt. Men når dagen er ovre fremstår dagens Chile som en nation i fremdrift og med stor tiltro til sig selv og fremtiden. Dét afspejler sig også i det store antal udenlandske firmaer, der vælger at lægge deres investeringer eller latinamerikanske hovedkvarter i Chile.

En rejse rundt i Chile er samtidig en rejse i et land, der traditionelt har været flere isolerede regioner for sig. I dag er Chile et helt og velfungerende land fra top til tå med en af Sydamerikas bedste infrastrukturer – hvis ikke den bedste. Charmen ved landet er, at selvom det er homogent så sætter den varierede og smukke natur rammerne for vidt forskellige scenarier og oplevelser. 4300 km oplevelser er meget

Natur og geografi

Da Calbuco-vulkanen i Chiles såkaldte sø-distrikt omkring den største sø, Llanquihue, i april 2015 kom i udbrud var det overraskende ikke, at det skete. Men at det først skete efter fire årtiers slumren. Enorme mængder aske og lava blev slunget op i luften, og tusindvis af mennesker blev evakueret i de nærliggende landsbyer. Fra bredden af Llanquihue-søen kun 70 kilometer i turistcentret Puerto Varas var måbende chilenere og turister vidne til et spektakulært syn.

Chile har oplevet 12 vulkanudbrud siden 1979. Dét gør Chile til et af verdens mest aktive lande i vulkan-land sammen med Indonesien, Japan, Rusland og USA. Som de seneste vulkanudbrud drev askesky mod Argentina og paralyserede landsbyer som flytrafik i flere dage og for visse udbrud i uger.

De seneste udbrud er Chaitén-vulkanen i 2008, Puyehue-Cordon vulkanen to gange i 2012/13 og senest Villarica-vulkanen og Calbuco-vulkanen i 2015. Så der er nok af eventyr i Chile.

På vulkaner

Trekking, ørkener, Chiloé-øens bugter med øer og fiskerflækker frosset i tiden, sø-distriktets imponente vulkaner, ildlandets fjorde og gletsjere.

Alle muligheder står åben for en uforglemmelig aktiv ferie. Nationalparken Torres del Paine i det sydligste går for at være kronjuvelen i Sydamerika. En hike i den såkaldte franske dal med rislende floder og stejle næsten overnaturlige klippebjerge kan ikke andet end brænde sig fast på nethinden for resten af livet.

Moder Natur har været gavmild ved Chile.

Forsøg at bestige verdens højeste vulkan, Ojo del Salado, der er kun er én ud af et dusin vulkaner egnede til bestigning. Chile har hver tiende aktive vulkan i verden, og flere udbrud de sidste par år bekræfter, at det rumler i undergrunden. 50 aktive vulkaner har Chile.

En anden aktivitet er at udforske de enorme sandbanker i verdens tørreste ørken, Atacama-ørkenen på grænsen til Peru og Bolivia.

Chile har også nogle gode surfstrande, ligesom vandet omkring Påskeøerne i Stillehavet byder på gode mulighed for dykning. Solbadning er tilladt og muligt på Chiles enorme kystlinje. Officielt hajfri.

En tiltagende aktivitet for både chilenere og udlændige er at cykle ned af Carretera Austral, den sydlige highway, der åbnede det sydligste og uvejkommelige Chile med i 1980erne og forbandt hele landet.

Aktiv ferie

Men den primære aktive ferie i Chile er trekking og bjergbestigning. Gletsjere er en del af dette fantastiske landskab skabt under den sidste istid, hvilket har i syd har skabt de smukke fjorde. Alle chilenske nationalparker er gode til at afmærke vandrestierne, og der er tilstrækkelig med overnatningsmuligheder i parkerne eller lige uden for med campingpladser, hytter og vandrehjem.

Chile har også med Argentina Sydamerikas bedste skisportssteder omkring Valle Nevado tættest på hovedstaden eller længere sydpå omkring flod-regionen og Villarrica og Osorno-vulkanerne.

Rafting, kajak og kano er der rig lejlighed til omkring hotspots som Pucón og Puerto Varas. Skal det være endnu mere off-limits er det sydligste Chile omkring Torres del Paine nationalparken god.

Fluefiskeri er udsøgt fra november til maj, hvor ørreder, havørreder og laks hugger utallige steder i regionerne kaldet flod- og sø-regionen.

Rideture er en anderledes måde at oplevelse landskabet. Overalt i Chile på nær det nordlige ørken-område tilbydes mindre til længere ture til hest. Med pakheste og overnatninger i det fri eller hos de lokale huasos, chilenske cowboys. Nogle ture kommer steder, hvor ingen vandrestier når, og flere ture går over Andesbjergene og ender i Argentina. Områderne Cochamó-floden, Palena og Coyhaique er værd at prøve.

Tag en rejse til Chile med Argentur som rejseleder. Tjek forsiden for tilbud.

Tailor-made Trips - ask for an offer

PATAGONIEN

Tur I: Patagoniens nationalparker og gletsjerfelter både i Argentina og Chile inklusiv trekking i Torres del Paine natparken og Chaltén. Besøg i Punta Arenas i Magellan-strædet og de to landes hovedstæder Santiago og Buenos Aires. Også dagstur til Unesco-havnebyen Valparaíso og vinsmagning.

14 dage – 12 overnatninger. Fra Santiago med bytur og dagstur til Valparaíso inkl vinsmagning. Fly til Punta Arenas ved Magellan-strædet videre til Puerto Natales med stop ved kæmpe dovendyrets mytiske hule. Ophold 3 dage i Torres del Paine nationalparken med trekkingture og sejlads på gletsjersø. Videre til Argentina og El Calafate med besøg ved Perito Moreno-gletsjeren og derfra videre til det argentinske trekking-mekka El Chaltén. Fly til Buenos Aires med bytur og shoppetid i denne Sydamerikas Paris.

For ikke-eksperter i trekking, men i ok form. Fra oktober til april. Altsammen med lokale rejseguider og undertegnede med som dansk rejseleder på hele turen.

Tur II: Torres del Paine, Ecocamp.

Bo på unikt eco-camp hotel inde i selve nationalparken Torres del Paine. Dette er et af Sydamerikas mest unikke koncepter grundlagt i 1991 og siden udviklet til en uforglemmelig kombination af ecocamp med naturguider og alskens friluftsaktiviteter – og en varm pejs og hjemmelavet mad hver aften.

Trekking-tur til kronjuvelen af Sydamerikas nationalparker, Torres del Paine, i det sydligste Chile, der hvor Patagonien bliver til Ildlandet og Magellanstrædet. Den unikke ”Ecocamp” har fungeret i over ti år og vi har særrater til det chilenske firma, der står for overnatning i anderledes igloer med egne naturguider og fuldpension. Dertil mulighed for at tilkøbe diverse aktiviteter som kayak, yoga, ridning, fluefiskeri, puma-ture og gå længere eller kortere ture. Alt sammen med Ecocampens egne naturguider, der er eksperter i nationalparkens unikke flora og fauna.

Årstiderne skifter så langt sydpå men Ecocampen er åben året rundt. Den mest besøgte årstid er fra december til februar, der er sommersæsonen med temperaturer fra 15-30 grader. Efteråret marts til maj er ufatteligt smukt i dette tempererede klima, mens vinteren kan være blæsende og regnfuld fra juni til september. Foråret oktober og november er som efteråret ideelt på grund af få besøgende og smukke farver.

I forhold til trekking-turene tilbydes den længste, Paine-trekket, på 8 nætter/9 dage eller det klassiske W-trek på 7 dage/6 nætter eller det korte W også kaldet det falske W på 5 dage/4 nætter. Dertil pakker som Patagonia Wildlife Safari med pakker fra 2-6 nætter og en blanding af trekking, ridning, kayak og dyreture. Deciderede fluefisker-ture eller ture som ”Patagonia Horse Riding” med ekstrature som Wild Horse Tracking eller Puma Tracking er bare nogle af mulighederne.

Tag til en unik del af verden, verdens ende, i det myteomspændte og utroligt smukke Patagonien. Ecocamp er det eneste hotel til dato i Patagonien, der har modtage ISO14.001.

Vi henter og bringer gerne til og fra El Calafate på den anden side af grænsen i Argentina ved den smukke Perito Moreno-gletsjer, der som i Torres del Paines gletsjere er del af det enorme sydlige isfelt, der har dækket det meste af Patagonien under den sidste istid og hvis smeltning har skabt fjordene i Chile og de flade Patagonien-stepper i Argentina. Dermed kan turen begyndes i den argentinske hovedstad med bytur og derefter fly til El Calafate og efter Torres del Paines Ecocamp kan man enten vælge at tage tilbage til Calafate og flyve hjem via Buenos Aires eller fra Torres del Paine tage til den chilenske hovedstad Santiago, via Punta Arenas ved Magellan-strædet, inklusiv bytur og udflugt til Unesco-havnebyen Valparaíso herunder vinsmagning samme dag.

OBS. Fuldpension alle dage i Ecocamp. Diverse udflugter inklusiv naturguides specificeret i det valgte program. Single eller dobbelt-hytte i Ecocamp. Bed om detaljeret program for stort udvalg af aktiviteter.

www.ecocamp.travel/About/We-are-EcoCamp